Organiseer jezelf!

Als EHBA proberen we zoveel mogelijk ondersteuning te bieden bij diverse protesten. Je kan ons vragen om je protest met medische hulp te ondersteunen, ook al verwacht je geen medische problemen. Het is altijd slim om wel rekening te houden met medische problemen. Zo is het ook handig rekening te houden met arrestaties, ook al verwacht je ze eigenlijk niet.

Er bestaan diverse netwerken van mensen die ondersteuning bieden aan een protest, die jou kunnen helpen je protest zo goed mogelijk te laten verlopen en om zo goed mogelijk voorbereid te zijn, mochten dingen toch anders uitpakken.

Naast het regelen van EHBO (zie deze website) is het dus ook slim om te denken aan:

– Ondersteuning voor eventuele arrestanten (hoe je dit kan regelen staat uitgebreid beschreven op: http://www.arrestantengroep.org/)

– Advocaat die paraat staat om jouw rechten tijdens en na jouw protest te verdedigen en eventuele arrestanten bij te staan. Zo’n advocaat kan ook helpen bij juridische nasleep

– Spotters; mensen die je goed kent en die van een afstand je demonstratie kunnen bekijken, eventuele problemen kunnen doorbellen, etc.

– Een opvangplaats; een veilige plek waar mensen na afloop van een demonstratie terecht kunnen om hun verhaal te doen, bv als ze heftige dingen hebben gezien na politiegeweld. Hier kunnen mensen gelijk verhalen verzamelen voor eventuele klachten en rechtszaken (getuigenverklaringen)

Het zou eigenlijk voor elke demonstratie standaard moeten zijn dat een arrestantengroep, een advocaat en EHBA is geregeld!